TONIJU V SPOMIN

Če bi na Koroškem kdaj potekalo tekmovanje v najglasnejšem, najprodornejšem, najbolj nalezljivem smehu, bi bil absolutni zmagovalec gotovo samo eden – Toni. Krejanov Toni.

Toni se je rodil 13. junija 1958 na Breznici na Prevaljah. S športom se je začel ukvarjati zelo zgodaj, predvsem z alpskim smučanjem, kjer je pokazal izredno nadarjenost. Osnovno šolo je obiskoval na Prevaljah, srednjo elektrotehnično v Mariboru, nato pa se je kot električar zaposlil v Železarni Ravne.
Kot trener alpskega smučanja je bil dejaven v smučarskem klubu Korotan. V njem je bil deklica za vse: otroke je učil smučanja, jih spremljal na tekme, če je žičnica na Klemenu zatajila, pa se je prelevil v serviserja in v delovni obleki plezal po stebrih, dokler ni ugotovil napake in je odpravil.

Toni je bil vsestranski športnik. Poleg alpskega smučanja, deskanja na snegu, teka, tenisa, namiznega tenisa in šaha je bila njegova strast tudi kolesarjenje. Vsako prosto uro je izkoristil za treninge, tekme, pa tudi za servis svojega kolesa ali kolesa svojih prijateljev. S cestnim kolesom je podolgem in počez prekolesaril koroške ceste na slovenski in avstrijski strani, med prvimi na Koroškem je osedlal “gorca” ter z njim odkrival koroške gorske ceste in gozdne poti, ves čas pa je bil zvest tudi dobremu staremu poniju, s katerim je opravil obvezni jutranji trening – vožnjo na “šiht” v železarno. Z drugimi kolesarskimi navdušenci s Koroške se je udeleževal tekem v rekreativnem kolesarjenju. Njihovo število je bilo takrat seveda mnogo manjše kot danes, pa vendar niso bili udeleženci nič manj tekmovalni in zagreti. Med najbolj znamenitimi so bili gotovo Maraton okrog Pohorja, Maraton Franja in Juriš na Vršič.

Toni je svoj konjiček spremenil še v nekaj več – s svojim tehničnim znanjem in iznajdljivostjo je leta 1995 odprl servis koles Šprikla, pozneje pa še trgovino z gorskimi kolesi. S tem se je na Koroškem tudi začelo pospešeno razvijati gorsko kolesarjenje. Mnogo od nas si je svojega prvega »gorca« kupilo v Šprikli in še nekaj nas je, ki ga vozimo še danes. Kot navdušen in izkušen gorski kolesar je znal prisluhniti vsakemu kupcu, mu pravilno svetovati z izbiro kolesa, ga usmeriti s kakšnim praktičnim nasvetom in ga s svojim glasnim smehom še nasmejati. Mnogi so k njemu prihajali ravno zaradi pozitivne energije, ki jo je izžareval.

Zakaj najbolj zahrbtne bolezni dostikrat napadejo najbolj športne, plemenite in dobrosrčne ljudi? Zakaj ravno Tonija? Vprašanje ostaja neodgovorjeno … Tudi ko je bolezen napredovala, je ostal zvest svojemu športnemu duhu. Še ko je bilo najbolj hudo, je upal, da bo bolje, telovadil, kolikor je lahko, za motivacijo si je celo omislil novega gorca. Toni je bil na svoji športni in poklicni poti redko poražen. 10. novembra 2000 ga je žal premagala težka in hitra bolezen.

Njegovi športni prijatelji so kolesarjenje Po poteh Blaža Mavrela že naslednje leto preimenovali v Krejanov memorial. Po tej trasi je v svojem prostem času mnogokrat dirkal tudi on. Tak, kot je bil Toni, je tudi Krejanov memorial – dirka se na nož, smeji se na polno. Toni bi bil ponosen na vse kolesarje, ki zagrizeno in s pozitivno energijo pritiskajo pedala proti Strojni, tudi če ga ne bi mogli premagati.

Krejanov memorial je spomin na športnika z najglasnejšim smehom na Koroškem!